Már csak egy hónap, és kezdődik a tanév. Hasznos lehet, ha iskolába készülő gyermekünket mesével, sokszínű játékkal is felkészítjük a közelgő sulira. Mit játsszunk annak érdekében, hogy csemeténk sikeresen startoljon az iskolában?

Vajon gondot jelent-e, ha a gyermek már iskolába lépés előtt önszorgalomból megtanult olvasni? Megkérdeztünk egy tanító nénit.

Már csak néhány hét választ el minket a tanévkezdéstől, és korántsem mindegy, hogy kis 3 éves csemeténket szülőként hogyan, milyen módon készítjük fel az óvodai életre. Sok-sok óvodát kezdő kisgyermeknek görbül le a szája, ha az ajtóban el kell köszönnie édesanyjától. Mit tehetünk mi, szülők ennek elkerülése érdekében?

3 éves gyermekünk óvodakezdésére praktikus, tartós és nem utolsó sorban esztétikus felszerelésekkel kell készülnünk. Ne induljunk neki a tanévnek rossz minőségű ovis zsákkal és tornazsákkal, hiszen ezek legalább 3-4 évig folyamatos igénybevételnek lesznek kitéve.
Milyen szempontokat tartsunk hát szem előtt, ha ovis zsákot választunk?

Nyomtatás E-mail

Sok óvodában elvárják, hogy az oda kerülő kiscsoportos legyen megbízhatóan szobatiszta. A beiratkozáskor persze mélyen hallgatunk a gondokról, esetleg bőszen bólogatunk, hogy „persze, persze, nálunk ez nem probléma”, ám közben csendben imádkozunk, hogy ez szeptemberre valóban így legyen.

„Nem kenyere a beszéd..., mindig csak az autóival játszik..., nincs türelme mesét hallgatni, mondókázni... nehezen megy az óvodai beszoktatás” Ilyen és hasonló gondok nyomasztanak sok szülőt, pedig a megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk.

Legyintenek sokan, ha az aggódó anyuka egyre feszültebb a bilit elutasító gyermeke miatt. „Ne legyél türelmetlen, mert ezzel csak jobban stresszeled a gyereket!“- halljuk lépten-nyomon, és igyekszünk higgadtak is maradni a teli kisgatyó nyomán, csakhogy...

Minden hétköznap reggel igazi lidércnyomás: kiscsoportos gyermekünk könnyes arcocskáját simogatva mardos minket az önvád, amiért ma is óvodába vittük. Pedig annyira nem akart menni, annyira tiltakozott ...

Ha ezt meg kérdeznénk az óvodásoktól, valószínűleg megállás nélkül sorolnák a TV-ből ontott reklám termékeket. Az ilyen játékok azon túl, hogy sokszor méregdrágák, fejlesztőértékük is megkérdőjelezhető. De akkor mi az igazán jó játék?

Sok szülőnek okoz komoly fejtörést a farsangi jelmez elkészítése vagy beszerzése. Sem ötlettel, sem idővel s talán még kézügyességgel sem rendelkezik, de a feladat adott: ötletes, praktikus jelmezt kell varázsolni, ami persze a gyereknek is tetszik. A lecke tehát fel adva...

Milyen a jó óvónőHa feltesszük ezt a kérdést, sok szülő bizonyára azonnal sorolni kezdi: aki türelmes, kedves, gyermekszerető, gondoskodó, empatikus... de vajon mikor tud egy pedagógus igazán azonosulni a kicsikkel? Megkérdeztük az óvó néniket.

óvodai beszoktatásMíg egyik óvodában a lassabb, de kíméletesebb beszoktatást támogatják, addig más helyeken inkább a gyorsabb (látszat?) eredményre törekednek.

testvérek egy ovis csoportbanVannak olyan óvodák, ill. akadnak olyan szülők is, akik, - a kisebb gyermek önállóságát, szabad kibontakozását féltve, - nem támogatják, hogy a testvérek egyazon óvodai csoportba kerüljenek. Az óvodák többségében azonban támogatják, hogy kistesó és nagytesó egy helyre kerüljön. Utóbbi szemlélet nagyon helyes, értéke, haszna felbecsülhetetlen.

a mozgásfejlesztés jelentőségeSajnos nem egy olyan óvodáról hallani, ahol bizony részben vagy teljesen elsikkadnak a torna foglalkozások.

mozgásfejlesztés és a tanulási képességekCikksorozatunk második részéből megtudhatjuk, hogy a mozgásfejlesztés milyen szerepet játszik az írás-olvasástanulásban?

nyári tábor választás„Csodálatos nyári napközis tábor a természet lágy ölén!“ Óvodás gyermek szülőjeként lelkesen hívtam a megadott számot, ám a valóság kiábrándító volt. A „tábor“ egy zártkerti ingatlan területén volt, melyben egy padlószőnyeggel ellátott garázs volt a pihenőhely, s angol WC helyett „kerti pottyantósba“ kellett ügyeskedniük a gyerekeknek. Utóbbi miatt a gyerekek zöme egész nap nem ment el WC-re, a klotyó manótól való rettegés ehhez képest kutyafüle.

gyurmakészítés házilagNem ördöngősség házilag színes gyurmát készíteni. Olcsón, könnyen, gyorsan, szépet!

beszoktatási nehézségekAz óvodai beszoktatás nehézségeinél sok esetben ott a probléma, ha maga a szülő nem tudja elfogadni, hogy gyermeke egy időre elszakad tőle. Tudat alatt kicsit talán fél a trónfosztástól, hogy gyermeke számára ezentúl nem (csak) ő lesz a nagybetűs Totum factum.

óvodai öltözetSok szülőnek elsődleges szempont, hogy csemetéje csinos ruhadarabokat öltsön magára, míg a praktikusság háttérbe szorul.

beszoktatás ősszel és év közbenAz óvodai beszoktatások általában szeptember hónapban zajlanak, ám előfordul, hogy néhány gyermek tanév közben csatlakozik a csoporthoz. Mi a jobb a gyereknek?